Vic van de Reijt over GD in Propria Cures

In het enige weken geleden verschenen nummer van Propria Cures (116e jaargang, nr 12) schreef Vic van de Reijt een lovend stuk over de dagboeken van Warren.

Naar de laatst verschenen delen van het dagboek keek Van de Reijt met angst en beven uit. Die delen behandelen namelijk de tijd waarin hij Warren persoonlijk kende. Van de Reijt vertelt uitgebreid over zijn kennismaking met Warren: die vond plaats ten huize van Gerrit Komrij. “In een hoekje zat een oudere heer met een bult op zijn kop alles nauwkeurig waar te nemen”. Vic van de Reijt en Theodor Holman – destijds beiden redacteur van Propria Cures – eindigen die nacht “als dikke vrienden met Hans en Mario”.

In de jaren erna is Van de Reijt redacteur bij Bert Bakker en ontmoet hij Warren vaker. Met Mai Spijkers – toen ook nog werkzaam voor Bert Bakker – bezoekt hij in 1984 voor het eerst Warren thuis aan het Pijkesweegje in Kloetinge – in de trein terug naar Amsterdam lezen ze de kopij van GD.

Twee zomers later brengt het gezin Van de Reijt de vakantie door in het huis van Victorine Hefting in Veere. Warren en Molegraaf bezoeken hen daar temidden van krijsende kleuters en drogende luiers. “Het gezicht van Warren sprak boekdelen: daarin lag voor wel tweeduizend jaar kinderhaat besloten. ‘We houden onze jassen maar aan, Mario'”.

Van de Reijt haalt inmiddels opgelucht adem: het laatste bezoek heeft het Geheim Dagboek nooit gehaald en ook verder komt hij er niet slecht van af. Hij noemt de beide laatste delen ‘voortreffelijke’ afleveringen met ‘schitterende onthullingen’ en kijkt alweer reikhalzend uit naar het volgende deel.