Hans Warren in het Amphiareion

In het laatste nummer van 2005 van het tijdschrift Lychnari, schreef Mario Molegraaf een column over Hans Warren naar aanleiding van diens gedicht In het Amphiareion.

Tachtig jaren heeft Hans Warren geleefd, tachtig dagen heeft hij in Griekenland doorgebracht. Hij was er voor het eerst in het voorjaar van 1976. Over deze reis en zijn andere Griekse reizen bericht hij in het Geheim dagboek. In zijn gedichten schreef hij al járen over Hellas, bijvoorbeeld in de reeks De Olympos, waarin hij tot de twaalf grote goden bidt. Uitgerekend het eerste wat hij, vanuit het vliegtuig, van het land te zien kreeg was deze berg: “Van zo hoog blikte ik omlaag op de woonst der goden, wat een omgekeerde wereld!” Waar de goden wonen is duidelijk. Maar waar wonen onze doden?

In de column licht Mario Molegraaf ook de term ‘Opperhuidmens’ toe. Het is de werktitel voor de biografie die Molegraaf ooit over Warren hoopt te schrijven. ‘Opperhuidmens’ is afkomstig uit een nog ongepubliceerd gedicht van Warren, waaruit Molegraaf in de column citeert. Klik hier voor de volledige tekst van de column.