Duvekot

Martin van der Kamp zwerft langs plekken die in het leven en werk van Warren van belang zijn. In deze aflevering bezocht hij het graf van Warrens jeugdvriend Adri Duvekot in Ellewoutsdijk.

Warren was gedurende een groot deel van zijn leven bevriend met Adri Duvekot (1920 -2004), dorpsgenoot uit Borssele. In het dagboek wordt hij onder pseudoniem opgevoerd: Willem. De dagboekpassages over hem zijn ontelbaar. Daarom hebben we gekozen voor de eerste en de laatste keer dat hij in het dagboek voorkomt. Duvekot heeft ook een eigen website waarop enkele van zijn kunstwerken te koop zijn.

Geheim dagboek 1942 – 1944
19 mei 1942 – 16.20 – Hoe dat dichten zo ineens gekomen is? Mag ik het wel ineens noemen? Waarschijnlijk was het al lang aan het groeien. Ik ben benieuwd of er werkelijk een dichter in mij schuilt. (…)
‘Je versplintert je gaven te veel’ zei Willem, met wie ik hierover sprak. En nu dreigt een nóg groter versplintering: de poëzie. Straks nog proza ook, misschien. Laat ik het toch bij de journalistiek houden. Ik weet niet wat ik wil, het is te vol in me. (p. 19)
Geheim dagboek 2001
30 nov.
22.30
Na het bekijken van een uitzending op Omroep Zeeland waarin over mij als recensent werd gesproken (veel loos gepraat natuurlijk), zit ik nog even te niksen. Als ik maar niet meer val, als ik maar thuis kan blijven en niet in een tehuis moet. (…) Tot het laatst zou ik dingen moeten weerleggen. Zoals Willem mijn ouders, vooral mijn moeder, afschildert in het Warren-katern. Die verhalen over de De Soto en het in de watten leggen: juist niét.

p. 320