Details bekendgemaakt over ongepubliceerde romans Hans Warren

In een persbericht naar aanleiding van de overdracht van de nalatenschap aan de Zeeuwse Bibliotheek op 17 september a.s. zijn interessante details bekendgemaakt over twee ongepubliceerde romans en een verhalenbundel die in de literaire nalatenschap van Hans Warren zijn aangetroffen.

Een deel van de nalatenschap in de kluis van de Zeeuwse Bibliotheek Lezers van Warrens Geheim Dagboek kennen al wel de titels van beide romanmanuscripten: Om het behoud der eenzaamheid, voor het eerst genoemd door Warren als titel van zijn ‘eerste roman’ op 11 augustus 1948, en Een vriend voor de schemering, geschreven aan het begin van de jaren ’50. De ongepubliceerde verhalenbundel draagt de titel Narcissus bifrons.Voor het eerst zijn nu meer details bekend over de inhoud van de twee romans:
In Om het behoud der eenzaamheid heet de verteller zonder meer ‘Hans Warren’. Samen met zijn broer Nous woont hij in Parijs, waar hij werkzaam is als pianoleraar. Op dertigjarige leeftijd droomt hij van een nieuw bestaan. Intussen schrijft hij aan een wervelend boek, “een boek zonder motief, beginnend hier en daar, niets afmakend.” In de andere, nu aan het licht gekomen roman, Een vriend voor de schemering geheten, is Warren herkenbaar in het personage Wouter Ravia. Deze levensgenieter raakt in de ban van Bahri Belmokhtar. Beide mannen besluiten naar Nederland te vertrekken. Een zwemtocht in de Noordzee loopt voor Wouter fataal af, Bahri wordt liefdevol opgevangen door een oudere vrouw. Het is het begin van een onmogelijke romance. Volgens het persbericht zijn beide romans ‘op eigen ervaringen van de auteur gebaseerd’ en bleven zij ongepubliceerd ‘vanwege de zeer vrijmoedige wijze waarop over homoseksuele betrekkingen wordt gesproken’. Bij de overdracht van de nalatenschap op 17 september worden ook deze werken ‘voorgesteld’.Zie ook: Een bezoek aan de nalatenschap van Warren en een gesprek met conservator Ronald Rijkse.