Warren en Jac. P. Thijsse in de nieuwe Parelduiker

Lezers van de eerste delen van Geheim dagboek wisten van de bijzondere band tussen Hans Warren en Jac. P. Thijsse. In zijn artikel ‘Hij is een heerlijk, een prachtig mens’ . De vriendschap tussen Hans Warren en Jac. P. Thijsse, afgelopen vrijdag verschenen in de jongste editie van De Parelduiker, schetst Mario Molegraaf een mooi en zelfs ontroerend beeld van de relatie tussen de jonge Warren en de veel oudere Thijsse. Daarbij maakte Molegraaf gebruik van de grotendeels bewaarde correspondentie tussen Thijsse en Warren, uit het rijke Warrenarchief.

Lang zag Thijsse in Warren een waardige opvolger voor de natuurstudie. Warrens bewondering voor Thijsse is groot, voor hem is Thijsse een leraar, zelfs een vader. ‘Ik bewonder hem van de spits van zijn schoenen tot aan de topjes van zijn kort geknipt grijs haar boven z’n glundergezicht’ schrijft Warren in zijn natuurdagboek. Thijsse sterft in het laatste oorlogsjaar, op 8 januari 1945. Als Warren, veel later, Thijsses graf opzoekt, schrijft hij: ‘Ik kwam toen het herfst was in de duinen/ over het stijgend kerkhofpad.’ (…) ‘Zo als een zoon heb ik staan staren,/ de letters van uw naam gespeld.’

(Zie verder De Parelduiker 2012/3, verkrijgbaar in de betere boekhandel. Overigens, wie nu een abonnement neemt op De Parelduiker – ‘het leukste literaire tijdschrift in ons land’ – krijgt als welkomstgeschenk ons wandelboek Het beste mijner paradijzen. Wandelen door het Gooi van Van Eeden, Van Deyssel en anderen.)