Pieter van Os reageert

In de boekenweek besteedde de Provinciale Zeeuwse Courant iedere dag aandacht aan een gestorven Zeeuwse schrijver. Gisteren was het de beurt aan Hans Warren. Ernst-Jan Rozendaal schrijft onder meer:

Voor Hans Warren, de schrijver die als geen ander zijn leven boekstaafde, moet het moeilijk te verteren zijn geweest dat hij zijn eigen dood niet kon beschrijven. Maar als één auteur dicht in de buurt is gekomen, is hij het. Tot drie dagen voor zijn overlijden hield hij zijn Geheim dagboek bij, ook al viel hij tijdens het schrijven af en toe kwijlend in slaap.

Het stuk bevat verder citaten uit GD2001 en uit de necrologie van Warren door Andreas Oosthoek. Een foto van Warrens graf is erbij afgedrukt, evenals het gedicht Eindstrijd. (Met dank aan Niek Oele.)

Een nieuwe update rond de verfilming van Steen der hulp (zie ook 6 maart jl.). Filmmaker Bavo Defurne vertelde ons het volgende:

Hans en ik hadden sinds 1997 contact met elkaar. Hij was onder de indruk van mijn kortfilm Saint en zag ook ‘enige verwantschap’ met zijn eigen werk. Hij vond me ‘de geschikte man om Steen der Hulp te verfilmen’. Warren was zich ervan van bewust ‘dat de film een eigen leven zou leiden onafhankelijk van het boek’. Hij vond dat het boek een kunstwerk is dat af is, en dat de film een volledig nieuw kunstwerk zou zijn. En dat wilde hij ook graag.

Voor de film werkt de Vlaamse hoofdproducent (Laikafilms) samen met een Waalse en een Nederlandse co-producent. De film zal hoofdzakelijk in Nederland worden gedraaid met een Nederlands (niet Vlaams) sprekende cast. De planning is dat de film in het najaar wordt opgenomen. Release in 2004. Een officiële titel is er nog niet.