Ook nieuwe Spiegel in oktober

In de aankomende oktobermaand verschijnt niet alleen Geheim Dagboek 1987 – 1990, maar ook een herziene en uitgebreide zevende editie van Spiegel van de moderne Nederlandse en Vlaamse dichtkunst.De bloemlezing is samengesteld door Hans Warren en Mario Molegraaf. Uitgeverij Balans schrijft in haar persbericht onder meer het volgende:

Dé bloemlezing sinds 1939’Spiegeltje, spiegeltje aan de wand.’ Voor heel wat dichters heeft dit gezegde een beangstigende bijklank. Sta ik in De Spiegel en met hoeveel gedichten, vragen ze zich sinds 1939 af. Zo’n lange geschiedenis heeft deze bloemlezing. Samensteller Victor E. van Vriesland schreef in het voorwoord van de eerste editie: ‘Het doel van deze uitgave is, een samenhangend beeld te geven van de Nederlandsche poëzie door alle tijden, sprekender dan een letterkundige geschiedbeschrijving dit zou kunnen doen.’ Van Vriesland maakte drie edities van De Spiegel. In 1975 werd Hans Warren aangewezen als zijn opvolger, ook hij stelde drie edities samen. Hij zou de bloemlezing nog meer aanzien geven, hij slaagde in zijn streven ‘de Nederlandse poëzie – in al haar schakeringen van hermetisch werk tot en met light verse – op haar mooist te tonen’. Al meer dan 65 jaar is de Spiegel van de moderne Nederlandse en Vlaamse dichtkunst zoveel als een literaire erehemel.Zo’n 450 dichters van Bertus Aafjes tot en met Joost Zwagerman worden met hun beste werk voorgesteld. Dichters uit héél ons taalgebied, auteurs uit Nederland en Vlaanderen, maar ook verrassende dichters uit Suriname, de eilanden in het Caribisch gebied, Indonesië. De coryfeeën van toen, nu en straks, maar dit is tevens de enige bloemlezing waarin je de poëtische talenten van Adriaan van Dis, Hella Haasse en Gerard Reve kunt ontdekken. De Spiegel begint met Guido Gezelle om te besluiten met het in zijn stijl geschreven ‘Gezellig’ van Miguel Declercq.

De Spiegel verschijnt in een gebonden uitgave (ca. 600 pagina’s) en zal zo´n EUR 29,50 kosten.Tegelijk verschijnt Je ongezond verstand gebruiken. Kleine inleiding tot de dichtkunst van vandaag door Mario Molegraaf. Molegraaf geeft een persoonlijke toelichting bij veertig, door hem gekozen, gedichten. Je ongezond verstand gebruiken verschijnt als paperback (88 pagina’s, ca. 10 EURO)