Het museum van/voor Volkenkunde

Martin van der Kamp zwerft langs plekken die in het leven en werk van Warren van belang zijn. In deze aflevering bezocht hij het Museum voor Volkenkunde in Leiden.


11 september 1970
Vandaag zijn Masha en ik een dag op stap geweest, naar me leek enigszins ironisch nagekeken door echtgenoot en echtgenote. ‘Die twee gaan eens zwelgen.’ De nuchteren wuiven de dwepers uit. (…)
Zo togen we eerst naar Leiden om in het Museum van Volkenkunde de schatkamer te bezichtigen en minsens een half uur bij de grote Japanse Boeddha’s te zitten. Ontheemd, maar toch weer indrukwekkend terechtgekomen. Nodend tot mediteren, wàt je daar ook onder verstaat.

24 april 1992
(…) In Leiden gingen we naar het Museum voor Volkenkunde, daar wordt Beyond the Java sea getoond, op de meest gemakzuchtige wijze. Men heeft zonder meer de vitrines en de bijschriften uit Amerika overgenomen. Als er nummertjes zoek waren geraakt, had niemand de moeite gedaan die te vervangen. Maar de expositie was prachtig, voor de Amerikanen moet het helemaal een verbijsterende ervaring zijn geweest. Stunning zegt de directeur van The Smithsonian Institution.
Ik was het meest onder de indruk van een tapi, een vrouwenrok uit de Opper-Lampong, twee verwante stukken aan elkaar genaaid. Ze werden in elk geval vóór 1914 gemaakt, toen verwierf het museum van Jakarta ze. Zo schitterend van patroon op stof heb ik niet gezien. De strook met de rode, ronde figuurtjes in de zijbanen is het mooist. In het middendeel telkens drie grote figuren, herinnerend aan kwallen of octopussen, de achtergrond ingewikkeld geborduurd en versierd, geen cm2 eender, een en al fantasie, pracht.

16 juli 2001
– 84 kg – 13.u. – Ik kijk vandaag met extra plezier naar al die sublieme voorwerpen in huis. Ze kunnen de vergelijking met het beste uit het Museum voor Volkenkunde in Leiden zonder meer doorstaan. (…)