Frans Laport

Op zijn zwerftocht door Nederland fotografeert Martin van der Kamp landschappen, graven en gebouwen die verbonden kunnen worden met het leven en werk van Hans Warren. Deze keer: Frans Laport (Goes, 12 november 1922 – Voorburg, 30 april 1998), begraven op de Oosterbegraafplaats te Voorburg.

23 nov. [1958] – Zondag – (…) ’s Middags kwam bovendien geheel onverwacht Frans Laport, een vriend van de middelbare school op wie ik zeer gesteld ben geweest. Hij woont tegenwoordig in Naaldwijk en is nog even slank en knap van uiterlijk als vroeger. Wij waren op school de enige jongens die stropdassen dermate verfoeiden dat we ze zelfs bij officiĆ«le gelegenheden weigerden te dragen. Zo staan we schouder aan schouder op oude foto’s, de schillerkraag ver open.
We hadden geen gelegenheid om tot een vertrouwelijk gesprek te komen, maar was die er wel geweest, wat dan? Dan had ik toch ook niet gezegd wat ik zeggen wou: dank je, Frans, dat hij, die ik vroeger in alle opzichten zo bewonderde me altijd tegemoet getreden bent als een gelijke, een echte makker. Naast jou voelde ik me volwaardig. En daarom sta ik op die foto, tegen jou aangeleund, met een gelukkig gezicht. (…)