Franeker

Martin van der Kamp zwerft langs plekken die in het leven of werk van Warren een rol spelen. In deze aflevering: Franeker.

19 juni 1991 (…) Gisteren zijn we naar Friesland geweest. (…) Ik raakte ook onder de indruk van het planetarium van Eise Eisinga in Franeker. Het is zo’n bezienswaardigheid waar ik zonder M. niet heen zou gaan, zeer ten onrechte. De mengeling van genialiteit en naïviteit maakt dit planetarium zo ontroerend. Het mechaniek loopt al 210 jaar perfect, alles is nog origineel, ook de beschilderingen. Op de zolder en tussen het dubbele plafond kun je bekijken hoe alles werkt. Daar liggen ook de wolmonsters waarmee Eisinga, die ook wolkammer was, prijzen behaalde.

We gingen even het naburige stadhuis in, daar is onder meer een zaal met mooi goudlederen behang. Druk versierd met bonte vogels, naast papegaai en pauw waren het ijsvogeltje en de putter favoriet. In Franeker bezochten we ten slotte Museum ’t Coopmanshûs waar de dingen van Anna Maria van Schuurman (1607 – 1678) mijn aandacht trokken. Zij stierf trouwens in Wiewerd en werd daar ook begraven. In dit museum heeft men haar mooie olieverfportret door Van Miereveldt, er zijn een heleboel portretten en zelfportretten van haar hand. Het mooiste is het gekleurde zelfportret in de ovale, vergulde pronklijst uit omstreeks 1637. Een aardig, alert en fris gezicht dat met een tikje spot de wereld inkijkt. (…)

(Geheim Dagboek 1990 – 1992, p 163 -164)

Franeker1 Franeker2 Franeker3 Franeker4