Brak gevel door muurgedicht?

Directeur Ron Manuel van de Algemene Woningbouwvereniging Monnickendam (AWM) wacht nog op het onderzoeksrapport, maar wil op voorhand niet uitsluiten dat het metershoge muurgedicht op de kopgevel heeft bijgedragen aan het instorten van die gevel.

“We hoorden van bewoners wel dat er haarscheurtjes in het gedicht zaten, en we hebben direct de gedichten op de kopgevels van de andere flats onderzocht, maar daar was niets mis mee. Mogelijk blijkt uit het onderzoek dat we de muren van extra ankers moeten voorzien.”

(…)

In heel Waterland zijn muurgedichten aangebracht, een initiatief van Aréopagus, het inmiddels opgeheven centrum voor kerk, cultuur en samenleving. Op de flat aan de Corn. Dirkszlaan stond het gedicht ‘Reiger’ van Hans Warren. De gedichten zijn geschilderd op een laag cement die tegen de gevel is aangebracht.

De AWM beheert elf van dergelijke flats, waarvan er inmiddels zeven zijn gerenoveerd. “Ook op de andere flats staan muurgedichten, en die staan ook met hun kop vol op de wind. Vraag is of het extra verankeren van de muurgedichten het risico wegneemt. De flats worden elk jaar geïnspecteerd. En we weten niet of het instorten door die muurgedichten komt.”

Noordhollands Dagblad, 19 februari 2011