Om het behoud… niet gepubliceerd

In zijn lezing in de bibliotheek van Goes heeft Mario Molegraaf gisteravond uitgebreid voorgelezen uit Om het behoud der eenzaamheid. Dit is één van de niet uitgegeven manuscripten die Molegraaf in de nalatenschap van Warren heeft aangetroffen. Eerder dit jaar verscheen een ander manuscript, Een vriend voor de schemering, in druk, maar met Om het behoud gaat dit waarschijnlijk niet gebeuren. Volgens Molegraaf heeft Warren grote delen ervan gebruikt in ander werk en blijft de roman verder toch vooral een ‘literair experiment’.

Op de druk bezochte avond in Goes – met meer dan 100 bezoekers – vertelde Molegraaf verder onder andere over de ontstaangeschiedenis van Warrens bekendste gedicht, Thuiskeer in Zeeland en las hij stukken voor die Warren in Zeeuws dialect schreef. In antwoord op vragen uit de zaal vertelde Molegraaf onder andere dat hij nog steeds van plan is om de biografie van Warren te schrijven, maar pas nadat de volledige dagboekreeks is voltooid. Dat laatste kan nog even duren: hij is op dit moment bezig om het 42e van de 75 (!) cahiers klaar te maken voor uitgave. De bezoekers konden na de lezing alvast de Spiegel van de moderne Nederlandse en Vlaamse dichtkunst aanschaffen.

Niek Oele stuurde ons een paar fraaie foto’s van zaken die te bewonderen waren op de kleine Warren-expositie die in de bibliotheek was ingericht, waaronder een brief die Warren aan de gemeente Goes schreef over het ophalen van huisvuil, het telegram waarin Warren werd aangekondigd dat hij een lintje kreeg en een kaartje van Gerrit Komrij vanaf een Grieks eiland.