Het huis van Maria Dermoût

Op zijn zwerftocht door Nederland fotografeert Martin van der Kamp graven en gebouwen die verbonden kunnen worden met het leven en werk van Hans Warren. Deze keer: De Blokkendoos van Maria Dermoût.

Maria Dermoût (1888 – 1962) was een Nederlands-Indische schrijfster. Haar bekenste werk is De tienduizend dingen, een roman uit 1955 die een internationaal succes werd. Hans Warren raakte aan het einde van de jaren vijftig bevriend met Maria Dermoût. In 1958 zocht hij haar voor het eerst op:

17 aug – Zondag – Op Maria Hemelvaart zijn Mabel en ik naar Maria Dermoût geweest. (…) Zij woont in Noordwijk aan Zee aan de Atjehstraat in een huis dat boven op een duin staat en De Blokkendoos heet. Het is modern, hoog, gebouwd voor een musicus die op de bovenste verdieping waar je een prachtig uitzicht hebt een muziekzaal had laten construeren. (…) We gebruikten de lunch bij hen, namen de trein van 13.20 in Leiden en waren om vier uur thuis. We verwachten dat de bewoners van De Blokkendoos dierbare vrienden zullen worden. (Geheim dagboek 1958–1962, p. 40-41)