Bertus Aafjes

Op zijn zwerftocht door Nederland fotografeert Martin van der Kamp landschappen, graven en gebouwen die verbonden kunnen worden met het leven en werk van Hans Warren. Deze keer: Lambertus Jacobus Johannes (Bertus) Aafjes (Amsterdam, 12 mei 1914 – Swolgen, 22 april 1993), begraven in Swolgen.


Geheim Dagboek 9 feb. [1947] – Enigszins tot mijn verbazing merk ik dat ik het lezen van onze hedendaagse letterkunde, dus zeg van 1946-47, vrijwel opgegeven heb. De enige oudere dichter die me nog interesseert is Gerrit Achterberg. Bertus Aafjes is een handige rijmelaar, Koos Schuur niets. (…)
25 nov. [1987] – 10.30 – (…) We ontkwamen niet aan het Meulenhoff-feestje [in Amsterdam]. O, wat heb ik een hekel aan dergelijke bijeenkomsten. Ik heb er met een paar mensen gepraat. Als eerste met Sem Dresden, (…). Daarna met Renate Rubinstein, maar dit gesprek werd bruut afgebroken doordat Bertus Aafjes zich tussen ons in wrong. (…)21 juni [1992] – 22 uur – Vanavond schreef ik een gedicht over Toetanchamon: ‘In Londen keek je me aan / met een smeltende vrouwenblik.’ ik dub alleen nog over de slotstrofe. Het moest omdat we door de weigering van Bertus Aafjes in de poëziekalender voor 1993 geen gedicht over Caïro hebben. (…)