Ad den Besten overleden

Deze week overleed Ad den Besten (1923-2015), zie Tzum.

In de jaren vijftig publiceerde Hans Warren twee dichtbundels in de befaamde Windroosreeks van Ad den Besten. Eerst, in 1951, Eiland in de stroom, daarna Vijf in je oog in 1954. Tot de publicatie van een derde bundel kwam het niet meer. Die bundel zou Onteigening gaan heten maar werd door Den Besten afgewezen.

In zijn dagboek schrijft Warren daarover: ‘Hiermee zijn Ad en ik van elkaar af. Ik hoor wel niet in die christelijk-ethische hoek van Ad (…) thuis, maar ik zal mijn dichterlijke mentor missen.’ (GD 1954 – 55, p. 180). Het gedicht ‘Onteigening’ zou verschijnen in de bundel Said, die in 1958 de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs won van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde.

Het was al met moeite dat Den Besten Vijf in je oog had uitgegeven. Hij was bang voor een “schaamteloze en naakte expositie van homosexualiteit”, schreef hij aan Warren (nawoord Een vriend voor de schemering). Mede om die reden had hij het jaar daarvoor Warrens roman Een vriend voor de schemering afgewezen. Deze roman verscheen postuum in 2005.